Rijbewijs A (motorfiets)

Je kunt bij ons terecht voor rijbewijs A1, A2 en A. De lessen worden gegeven door Wim. Tijdens de lessen wordt aandacht besteed aan alle onderwerpen welke bij het examen getoetst worden. De prijs van een rijles (60 minuten) bedraagt € 48.00. Een examen voertuigbeheersing (incl. de rit naar de examenlocatie en terug) kost € 165.00. De kosten voor een examen verkeersdeelname bedragen € 230.00.

Het praktijkexamen bestaat uit 2 gedeeltes: Het A examen voertuigbeheersing (Avb) en het A examen verkeersdeelname (Avd). Het examen voertuigbeheersing vindt plaats in Arnhem of Enschede. De verkeersdeelname is vanuit Doetinchem.

Er wordt, in principe, les gegeven vanaf een volgmotor, zodat de instructeur 'voelt' wat de leerlingen voelen en er een demonstratie gegeven kan worden. Denk hierbij aan het rijden van bochten en het onderdeel voertuigbeheersing.

Vanaf welke leeftijd mag je starten met motorrijles?

Voor de lichte motor (A1) kun je vanaf 17 jaar beginnen met rijlessen. Voor de middelzware motor (A2) kan dat vanaf 19 jaar als je al een A1-rijbewijs hebt en anders vanaf 20 jaar. Voor de zware motor (A) kan het vanaf 21 jaar.

Code 80 op het A-rijbewijs

De minimum leeftijd om examen te doen voor de zware motorcategorie (A) is 21 jaar. Als je het A-rijbewijs behaalt voor je 24e, krijg je mogelijk code 80 op je rijbewijs. Dit hangt ervan af of je al in het bezit bent van het A2-rijbewijs en hoe lang je dat al hebt. Met code 80 mag je rijden op een driewielige motor, een lichte motor (A1) en een middelzware motor (A2).

Code 80 vervalt twee jaar na het behalen van je A-rijbewijs of als je voor die tijd 24 wordt. Als je voor het behalen van je A-rijbewijs het A2-rijbewijs al hebt, vervalt code 80 op het moment dat je het A2-rijbewijs twee jaar bezit.

Wim Ellenkamp

Wim Ellenkamp

Wim Ellenkamp geeft motorrijlessen. Dat doet hij al vele jaren op kundige wijze. Heb je vragen of wil je een afspraak maken? Neem dan contact met hem op.

Wim: 06-52067145 / wim@lidy.nl